Care este stadiul la nivel global în ce privește adoptarea IoT-ului de către organizații?

By September 11, 2018SPX Blog
Sphinx IT solutii software SAP IMM

Recent, Forbes online a publicat o privire asupra peisajului digital global, cu focus pe adopția de către organizații a unor tehnologii precum IoT (Internetul Lucrurilor), sau a blockchain-ul (tehnologia din spatele criptomonedelor).

Deși nu încape îndoială că aceasta este direcția către care lumea afacerilor se îndreaptă la nivel global (iar cele mai performante instrumente software sunt deja concepute în vederea suportării unor astfel de funcționalități), viteza de adopție este o chestiune diferită. Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu a ce se întâmplă pe această linie, spicuim din articolul menționat, în cele ce urmează.

 

IoT-ul în următoarea decadă – cifre estimative

Proiectat să aibă 25 de miliarde de puncte terminale conectate la rețeaua globală provin până în 2021, evoluția IoT-ului este determinată atât de adoptarea sa de către consumatorii finali, cât și de către organizații.

IDC vine cu noi cifre, estimând că în anul 2025 IoT-ul va genera un total de 180 trilioane de gigabytes de date noi, provenind de la aproximativ 80 de miliarde de dispozitive conectate. Cantitatea de date venite din această sursă, date analizate și utilizate pentru schimbarea procesele de afaceri va egală cu cea a tuturor datelor la nivelul anului 2020.

 

Consumatorii finali și organizațiile, stadiul adopției IoT curente

În ce privește consumatorii finali, tot mai mulți oameni cumpără gadget-uri inteligente în prezent. Producătorii de aparate electrocasnice vor continua pe linia integrării de caracteristici inteligente și de funcționalități de conectivitate în produsele lor. Creșterea accesibilității dispozitivelor reduce barierele în calea adoptării de către consumatori. Piața dispozitivelor inteligente a fost estimată la aproximativ 18,82 miliarde de dolari anul trecut și este așteptată să ajungă la 49,12 miliarde dolari până în 2024.

La nivel de organizații, adoptarea IoT-ului nu a fost la fel de rapidă precum sperau susținătorii acestei tehnologii. Conform evaluărilor făcute cu 26 furnizori de IoT, firma de cercetare tehnologică ISG a constatat că rata de adoptare a IoT în organizații este sub rata de dezvoltare din domeniu.

Trivializată ca implicând montarea de becuri, termostate și aparate de cafea inteligente în spațiile de lucru, adoptarea IoT-ului de către organizații privește de fapt o sumă de procese, printre care se numără cel de fabricație al produselor, managementul lanțului de aprovizionare sau cele de analiză. Există, de asemenea, aplicații specifice anumitor industrii, cum ar fi cele medicale sau de logistică. Ceea ce lipsește aici nu este în nici un caz zona de desfășurare a capacităților IoT. Din contră, Gartner se așteaptă chiar ca 3 din 4 proiecte de IoT din 2018 să se desfășoare pe o durată de de două ori mai mare decât cea planificată inițial, deoarece organizațiile încearcă să înțeleagă această tehnologie.

Tehnologia blockchain pare a prezenta similitudini de adopție cu IoT-ul, ambele fiind la ora actuală sub nivelul întrunirii unei mase critice în cadrul organizațiilor.

 

SAP – cu un pas înainte în a oferi companiilor capabilitățile de care au nevoie

În contextul de mai sus, se pune întrebarea ce oportunități ar putea exista pentru ca IoT-ul si tehnologia blockchain să găsească sinergia necesară, și pentru a încuraja adoptarea acestora de către organizații?

Așa cum menționează un expert fintech în articolul Forbes, preocupările (temerile) legate de securitatea informatică a sistemelor conectate la IoT pot fi reduse de folosirea unei combinații inteligente între blockchain și IoT. Regândirea modularității tehnologiilor deja existente pentru ca ea să poată servi cât mai bine interesele organizațiilor poate fi așadar unul dintre răspunsuri.

Pe această linie, SAP, împreună cu Intel, s-a angajat în dezvoltarea de soluții specifice, destinate companiilor.

Adaptorul SAP HANA Blockchain se integrează, conform gigantului software, cu platforma Cloud Platform Blockchain, recent lansată, permițând clienților SAP să “utilizeze date și să construiască în baza datelor tip blockchain în SAP HANA, utilizând o interfață SQL și comenzi SQL standard – atât local, cât și în cloud”.

SAP a lansat, de asemenea, un Blockchain-as-a-Service (BaaS) pe platforma SAP Cloud Platform Blockchain, care permite clienților să integreze datele întreprinderii cu cele blockchain, folosind un model pay-as-you-go.

Exemplul este relevant, în contextul despre care vorbeam. SAP duce mai departe strategia de a oferi companiilor soluții compacte, gata de utilizat, pe care le îmbunătățește constant, extinzând oferta treptat prin adăugarea de soluții inovative, de îndată ce acestea sunt validate și pot completa cu succes suita de software necesară  provocărilor curente și viitoare de pe piață.

La nivelul soluțiilor destinate IMM-urilor vor permea acele elemente tehnologice testate și cu eficiență dovedită, care răspund nevoilor specifice ale acestui tip de companii.

Vă recomandăm să faceți chiar acum primii pași pentru adoptarea SAP Busines One, soluția SAP pentru IMM-uri, care pe lângă plus-valoarea curentă pe care o aduce, va servi drept bază pentru adoptarea acelor tehnologii absolut must have pe piață în următoarea decadă!

Contactați-ne pentru a afla mai multe. Noi suntem partenerul SAP de care aveți nevoie.