Din universul SAP: Cum pot crește organizațiile emergente, fără a-și distruge valorile

By October 23, 2018SPX Blog

Adesea, IMM-urile au la dispoziție ideile necesare pentru a face saltul din stadiul de emergență în cel de companie în plină expansiune, însă materializarea ideilor la nivel de strategie și resurse se dovedește dificilă. Deoarece riscurile pe care astfel de organizații și le pot asuma sunt și ele de o natură diferită față de cele asociate mișcărilor de strategie ale marilor companii, ideile inovatoare precum și planurile realiste, consistente și cu șanse crescute de succes sunt foarte importante în primă fază.

Săptămâna aceasta am descoperit un articol Digitalist Mag, care recomandă tratarea valorilor interne ale unei organizații ca și element de nucleu pentru respectiva entitate. IMM-urile pot să crească folosind ceea ce au deja la nivel intern, mai degrabă decât prin înlăturarea identității lor organice și adoptarea unui model extern, în baza argumentului că s-au demonstrat rezultate bune pentru respectiva structură importată.

 

Expansiunea la nivel de companie poate afecta negativ valorile interne, în lipsa monitorizării și a măsurilor adecvate

Majoritatea IMM-urilor vânează orice oportunitate de creștere. Odată ce și-au setat pasul în acord cu scopul de dominare a pieței specifice lor, valorile comune și scopul care le-a adus succesul lor de la bun început se diluează, sau chiar se pierd cu totul. Unele companii redresează cultura locului de muncă înainte de a fi prea târziu, dar mult prea multe lasă acest element să se dezintegreze atât de repede, încât în cele din urmă e prea târziu pentru a mai remedia ceva.

Coform studiului Oxford Economics, „Imperativul de transformare pentru întreprinderile mici și mijlocii”, sponsorizat de SAP, cheia pentru echilibrarea culturii organizaționale cu creșterea venitului la nivel de companie constă în îmbunătățirea implicării angajaților, recrutarea de talente de înaltă calitate și investirea în abilități digitale. Aceste 3 capacități ar trebui să fie puse înaintea unor strategii precum cele referitoare la intrarea pe piețe noi, gestionarea riscurilor, fuziuni și achiziții.

Potrivit companiei date ca exemplu în articol, înțelegerea importanței elementelor cheie este urmată de ordonarea/prioritizarea corectă a zonelor de interes și de acțiune:

„Performanța și scopurile, managementul compensațiilor (salarii competitive și alte beneficii nonfinaciare), învățarea și soluțiile de performanță continuă sunt pe primele locuri, datorită importanței strategice. Angajații noștri pot aplica aceste instrumente în experiența zilnică de lucru mai ușor și le pot integra cu experiența lor de învățare și creștere (…) Abia apoi, vom trece la procesele de bază ale HR, la recrutare, la onboarding și la gestionarea beneficiilor”.

Soluția adoptată în exemplul SAP implică utilizarea unui sistem centralizat care să susțină fiecare aspect al experienței angajaților și să permită prelucrarea informațiilor adunate, pentru obținerea unei perspective corecte și utile.

 

IMM-urile au nevoie să își consolideze și ajusteze pe mărime cultura organizațională

SAP ne reamintește: cultura forței de muncă este un proces organic care, atunci când este administrat în mod corespunzător, oferă un avantaj competitiv. Numărul angajaților unei companii poate crește. Ritmul operațiunilor se poate accelera. Venitul de asemenea, poate crește. Rețeaua de afaceri, rețeaua și ofertele de produse se pot extinde și ele.

Dar, pe parcursul oricărei schimbări perturbatoare, cât și a schimbărilor mai nuanțate, cultura organizațională este necesară și definitorie, de aceea e important să fie păstrată și adaptată la noile cerințe ale clienților și ale angajaților, la dinamica pieței și la preocupările sociale curente.

Material tradus și adaptat după sursa menționată