Istoria SAP Business One – capitolul 11

By August 20, 2018SPX Blog
Sphinx IT SAP Business One istoria

Ne apropiem de timpul prezent cu seria de articole despre istoria soluției software pentru IMM-uri SAP Business One. Mai exact, mai avem 2 capitole din interesanta serie a lui Ilan Tal, membru al echipei SAP care a însoțit dezvoltarea acestui produs excepțional – și anterior parte a echipei de dezvoltatori a software-ului TopManager.

În această săptămână, vă prezentăm varianta tradusă și adaptată de noi în rezumat a episodului 11, episod intitulat de Ilan Tal „Inovație până la capăt”.

 

SAP Business One – punct de întâlnire al inovației cu experiența solidă

 

Încă de la început, SAP Business One s-a bazat pe inovație. Însăși afirmarea și supraviețuirea acestei soluții pe o piață  conservatoare (cea a software-ului de contabilitate), dominată de sistemele tradiționale locale, au depins de valoarea adăugată adusă clienților, ce a putut fi posibilă numai inovând în materie de noi tehnologii, instrumente esențiale de management, cât și în ce priveşte modul de combinare al acestora.

Achiziția realizată de SAP făcut să se întâlnească SAP Business One, ce avea o mentalitate de startup, cu noile tehnologii dezvoltate de către companie, precum și cu unele dintre cele mai mari nume din industrie din acele zile. Produsul a devenit unul avangardist, și a dus la colaborări cu giganți tehnici la acea vreme.

 

Modificări in funcție de necesarul pe piață și în materie de concurență

 

La mijlocul anului 2005 pe piață apăruseră doi concurenți majori care au luat o mare parte din piața de cloud  pentru IMM-uri – NetSuite și Salesforce. Intrați pe piață la sfârșitul anilor 90, ambii erau înființați de foști directori de la Oracle și finanțați direct și indirect aceeași firmă, ce era în relație de lungă durată și cu SAP pe linie de arhivare.

Răspunsul SAP a constat în simplificare și în capacitarea SAP Business One împreună cu servicii de SAP enterprise, oferind astfel soluții găzduite clienților foarte mici, în baza unei taxe lunare de licență. A apărut astfel (probabil) prima soluție de cloud SAP, cu mult înainte de celelalte soluții găzduite de SAP.

A fost modificată nu numai strategia de produs, ci şi interfața de utilizare, care a devenit mai modernă, folosind Adobe Flash pentru aspect. Încă și mai importantă a fost colaborarea completă cu Yahoo ca magazin de comerț online, cu eBay ca instrument de licitație, precum și cu PayPal și Bank of America pentru plată. Adobe a fost foarte entuziasmat să contribuie la eforturile de dezvoltare.

S-au folosit elemente progresive pentru acea perioadă, cum ar fi Scrum, Cloud sau comerțul online integrat, o interfață de utilizator foarte modernă și au apărut concepte care încă sunt în uz, totul sub egida echipei de dezvoltare intitulată „Cyprus”.

 

Demo-uri SAP Business One simple și rapide

 

La finalul anului 2007 s-a adăugat un program de prezentare prin parteneri. Unul dintre obiective a fost acela de a oferi partenerilor un mediu demo ieftin, ușor de utilizat și convingător (pentru a fi utilizat în ciclul vânzărilor). Instrumentul a fost SAP Business One pe stick USB, incluzând documentația completă și baza de date MaxDB fără a fi nevoie de instalare / configurare. Îndemnul era cât se poate de simplu: „Doar conectați-l la orice PC și demo-ul este disponibil”.

Cu ajutorul acestor U3 Demo Sticks, compania a fost capabilă să recruteze și să poată folosi mult mai mulți agenți de vânzări fără un background tehnic pentru a face demo-uri profesionale extrem de eficiente.

 

Versiunea pe SAP HANA

 

La mijlocul anului 2011, SAP a anunțat SAP HANA, un sistem de management al bazelor de date relațional, in memory, orientat pe coloane, dezvoltat și comercializat de companie. Răspunzând nevoii de inovare, echipa de dezvoltare Business One a demarat un proiect de migrare a SAP Business One către SAP HANA. La sfârșitul lunii februarie 2012, SAP a lansat soluția side-by-side în care versiunea SQL rulează alături de SAP Business One Analytics, alimentată de SAP HANA. .

Această nouă versiune a SAP Business One a necesitat servere certificate și o transformare semnificativă a modului în care partenerii poziționează și livrează soluția. Pentru a acoperi aceste schimbări, a fost creat un program „go-to-market”.

Până  să se adapteze complet schimbărilor intervenite, clienții au semnalat problemele intervenite şi treptat acestea au fost rezolvate. Darius Heydarian, membru al echipei SAP Business One, își reamintește: “În iunie 2011 a fost introdusă pe piață soluţia SAP Business One Hybrid, descrisă ca o abordare complementară. Încă de la început era clar că abordarea „side-by-side” era doar începutul. A fost lansată șapte luni mai târziu în 2013 şi așa-numita abordare „one box” (date transfrontaliere și analitice in memory). Din acea zi, am avut de întreținut două linii de cod diferite pentru versiunea SQL și HANA, care au fost asociate printr-o singură linie de cod cu SAP Business One 9.0.”

 

SAP Business One în cloud

 

Tot în 2011, a devenit evident faptul că o versiune în cloud a SAP Business One avea ocazia de a capta un segment de clienți pe care SAP Business by Design nu îl abordase. Era vorba în primul rând de segmentul de piață al companiilor cu mai puțin de 20 de utilizatori. Principala întrebare căreia echipa de management a SAP Business One dorea să răspundă a fost „de ce am avea nevoie pentru a implementa SAP Business One la un cost total de proprietate (TCO) atrăgător?” – la cererea tot mai mare a clienților care căutau o soluție în cloud.

Răspunsul a venit sub forma unei îmbunătățiri arhitecturale a SAP Business One, numită Cloud Control Center (CCC), care încă mai există şi a devenit centrul SAP Business One Cloud. CCC a fost punctul de plecare al unei dezvoltări axată pe partajarea resurselor de infrastructură, centralizarea sarcinilor de gestionare a ciclului de viață și oferirea către parteneri a unui mediu pentru a implementa SAP Business One pentru clienți multipli, cu un cost total de proprietate (TCO) mult mai bun decât la distribuirea individuală către clienți.

În timp ce majoritatea vendorilor căutau clienți într-un sistem direct go-to-market, SAP Business One Cloud a fost proiectat să susțină un canal 100% indirect, în care partenerii să vândă, să implementeze și să opereze un sistem ERP bazat pe cloud.

Detalii în engleză în articolul original aici.