O cultură organizațională bună poate contrabalansa efectele disruptive ale erei digitale

By October 10, 2018SPX Blog

SAP abordează într-o postare recentă efectele subterane ale schimbărilor interesante și de neegalat ale erei digitale. Suma și rapiditatea acestor modificări se încadrează în termenul „VUCA”, la origine un acronim militar. Adoptat în lumea afacerilor, VUCA definește un univers caracterizat din ce în ce mai mult de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate (En – volatility, uncertainty, complexity and ambiguity). Un ambient foarte dinamic, ce se schimbă continuu și uneori  devine confuz, ridică provocări relativ la modul în care lucrăm.

În fața acestor provocări, organizațiile își pot susține și educa angajații să facă față cu succes solicitărilor prin dezvoltarea unei culturi interne care recunoaște și contrabalansează noile elemente de dificultate. Rezultatele pozitive ale unei astfel de abordări la rândul lor deservesc companiile, returnând investițiile de resurse. Potrivit articolului SAP, organizațiile cu o cultură angajată au niveluri de satisfacție a clienților cu 30% mai mari și o productivitate a angajaților cu 15% mai mare. Există numeroase studii în acest domeniu și întotdeauna cultura organizațională este factorul nr.1 care influențează performanța.

 

Nucleul unei culturi organizaționale moderne – solidaritate pe linia adaptării și a flexibilității

În ambientul de schimbări constante al universului VUCA, atât organizațiile, cât și angajații trebuie să își perfecționeze abilitățile de agilitate pentru a se dezvolta și a reuși.

Organizațiile au nevoie să chestioneze status quo-ul, să demonstreze curaj în a lăsa în urmă modele vechi de gândire și să fie dornice să găsească răspunsuri inedite la întrebările nou-apărute. Abordarea de tip nou, cu viteza de reacție curentă și cantitatea de informații disponibile – ambele fără precedent, pot aduce tot mai multe solicitări intelectuale pentru angajați. De exemplu, relațiile zilnice au acum o complexitate greu de controlat, adesea apar obiective conflictuale și/sau probleme de compatibilitate. Toate acestea pe un fundal interior compus dintr-o sumă de sentimente de anxietate, de pierdere a controlului și din percepția că un profesionist trebuie să fie disponibil 24/7. Nereglementat, universul modern este agresiv și nu se autoreglează în ce privește limitele necesare pentru ca oricare dintre noi să poată funcționa sustenabil, să își păstreze un echilibru atât de necesar şi o imagine de sine unitară, să îşi reîncarce bateriile sau s se dezvolte armonios.

Este clar că este în primul rând cultura unei organizații – inclusiv cultura conducerii – este cea care promovează factorii ce favorizează bunăstarea angajaților, însă și factorii ce pot amenința această zonă de echilibru și siguranță, atât de necesară bunei funcționări individuale și de grup.

Este așadar cerută construirea și materializarea voită a unei o culturi centrate pe angajați, care să aibă la bază respectul reciproc, încurajarea și sprijinul. Pentru a contracara efectele secundare ale erei digitale, membrii oricărei companii au nevoie să reușească să fie solidari în fața lor.

SAP estimează că responsabilitatea pentru această re-centrare. Necesară în raport cu valul de schimbări induse de tehnologia modernă, revine angajatorilor. Există chiar estimări că în viitor companiile vor trebui să ofere angajaților programe construite în mod robust, științific – pentru a genera și proteja bunăstarea acestora, fără de care nu pot fi duse la bun sfârșit operațiunile inerente din mediul de lucru.

 

Recomandări pentru organizații, în vederea pregătirii unor strategii de viitor, câștigătoare

Vom enumera doar recomandările, urmând să vă lăsăm pe dvs. să explorați detaliile fiecărei subsecțiuni din articolul original SAP, pe care îl găsiți aici.

1.    Cooptați liderii la politicile pe care doriți să le aplicați, pentru ca ei să servească drept model
2.    Măsurați şi apreciați rezultatele intermediare (cu alte cuvinte, monitorizați continuu efectele)
3.    Asigurați-vă că ofertele sunt relevante, simple și consumabile
4.    Integrați tehnici de conducere sănătoase și concordante cu țelurile stabilite în programa internă
5.    Creșteți nivelul de conștientizare relativ la noile măsuri aplicate