SAP – lider DBMS în raportul Gartner, pentru al 6-lea an consecutiv

By November 1, 2018SPX Blog

Pentru al 6-a an consecutiv, Gartner a acordat soluțiilor de baze de date de la SAP poziția de lider în cadranul cu același nume din raportul Magic Quadrant pentru sistemele de gestionare a bazelor de date operaționale (En: Database Management Systems – DBMS). În opinia SAP, care a anunțat pe blogul său distincția primită, recunoașterea amplifică faptul deja recunoscut că viziunea SAP asupra Întreprinderii Inteligente este puternică și câștigă momentum.

Raportul Gartner evaluează extinderea viziunii și a capacității de execuție, iar în contextul lui piața funcțională DBMS este definită ca piața produselor de management relaționale și non-relaționale potrivite tranzacțiilor tradițional folosite pentru a susține procesele de afaceri și datele de evenimente din domeniul IoT.

Valoarea „capacității de a executa” a SAP a înregistrat o creștere în cadranul liderilor, reflectând satisfacția clienților în ce privește extinderea și inovația capabilităților produsului SAP HANA, precum și dezvoltarea ecosistemului de parteneri. Clasificarea Gartner reflectă scopul SAP de a susține implementarea conceptului de Întreprindere Inteligentă prin platforma digitală dedicată, prin tehnologiile și suita inteligentă de aplicații pentru baza de clienți, aflată și ea în creștere (actualmente compusă din peste 27.000 de clienți SAP HANA).

Un focus special pe SAP HANA

SAP HANA este acel element cheie care a evoluat de la un DBMS in memory către o platformă robustă de date de afaceri, combinând capabilitățile multimodel cu procesarea analitică avansată. SAP HANA permite clienților să proceseze rapid seturi de date mari și diverse pentru a descoperi noi perspective.

Având abilitatea de a combina tranzacțiile și analizele în aceeași bază de date (hibrid tranzacție/procesare analitică [HTAP]), SAP HANA poate suporta diferite sarcini de lucru și cazuri de utilizare și oferă îmbunătățiri semnificative ale performanței, precum și economii la nivel de costuri.

SAP HANA Data Management Suite, recent introdusă, permite aplicații și analize securizate de tip enterprise, printr-o suită de soluții deschise, hibride și multifuncționale, ce orchestrează toate datele utilizatorilor, oferind o bază de date unică și sigură pentru Întreprinderea Inteligentă.

Deși este foarte în centrul strategiei SAP, SAP HANA nu este doar pentru aplicațiile SAP. Abilitatea de a-și sprijini clienții în dezvoltarea de aplicații personalizate este de asemenea o prioritate pentru SAP și compania a identificat un moment deosebit de propice și pentru această zonă.

 

SAP, conform Gartner

 

Am extras din raportul Gartner, accesibil aici, parte din caracterizarea SAP:

SAP, cu sediul în Walldorf, Germania, oferă mai multe produse OPDBMS: SAP Adaptive Server Enterprise (ASE), SAP SQL Anywhere și SAP HANA. SAP HANA este disponibilă ca un instrument sau numai ca software (ca SAP HANA Integrated Datacenter Integration). Atât SAP ASE, cât și SAP HANA sunt disponibile ca oferte de tip cloud, inclusiv SAP HANA as a Service.

Punctele forte ale SAP:
•    Conduce pe piață în mod continuu: SAP rămâne printre lideri, conform statisticilor Gartner privind cota de piață pe 2017, deși rata sa de creștere s-a încetinit sub nivelul celei medii. SAP HANA și-a adjudecat peste 25.000 de clienți până în iulie 2018 – peste jumătate din baza de instalări totale SAP. De asemenea, SAP își intensifică acțiunea pe linia deschiderii către tot mai multe cazuri de utilizare generală a bazelor de date DBMS, prin prețuri simplificate și schimbări ale focusului forței de vânzare, precum și prin extinderea programelor partener și ISV.

•    Viziunea sa de piață: SAP a continuat cu o viziune agresivă în 2017, prin consolidarea capacităților sale tip multimodel cu suport pentru documente, inclusiv cu analize text, geografice și spațiale. Gartner se așteaptă să vadă tehnologia OrientDB (de la nou-achiziţionatul Callidus Software), reflectată în versiunile viitoare. SAP însumează numeroase capabilități care sunt disponibile de la alți furnizori, însă doar la costuri suplimentare. Astfel, SAP HANA Enterprise Edition include analize predictive și de streaming și capabilități inovatoare de confidențialitate. Foaia de parcurs a companiei, intens publicizată, cuprinde opțiuni de extindere sporite, microservicii, îmbunătățiri ale instrumentelor, formatarea datelor și suport pentru întreg ciclul de viață.

•    Îmbunătățiri la nivel de performanță și integrare: clienții de referință SAP audiați de Gartner au lăudat din nou performanța, viteza și capacitatea SAP HANA în a combina tranzacțiile și analizele în aceeași bază de date (hibrid tranzacție/procesare analitică [HTAP]). Au existat, de asemenea, multe comentarii apreciative cu privire la capacitățile de migrare fără întreruperi și bine susținute ale HANA – care sunt cruciale, deoarece majoritatea clienților încă sunt în curs de migrare la HANA de la DBMS-urile existente. Portofoliul SAP s-a extins în 2018 prin consolidarea SAP HANA cu o aplicație de management al datelor care include procese de descoperire, curățare, guvernanță și conexiuni cu datele terților.