Studiile atenționează că, la înlocuirea vechilor modele de afaceri, organizațiile trebuie să investească resurse și convingere la momentul potrivit

By November 6, 2018SPX Blog

În baza unei colecții de date privind 512 inițiative strategice, atât centralizate, cât și descentralizate, lansate de 48 de companii de top în domeniul utilităților din S.U.A. în perioada 2008-2015 – perioadă în care modelul descentralizat era în faza incertă, HBR a publicat un articol în care examinează modul în care fiecare inițiativă a afectat valoarea anumitor companii, urmărind modificările prețului acțiunilor acestora. Rezultatele obținute au servit drept un fel de proxy pentru determinarea costurilor pe termen scurt ale auto-perturbării induse de inițiativele susmenționate. Abordarea HBR a fost validată prin revizuirea mai multor studii de caz ale utilităților electrice și electronice din S.U.A. și internaționale.

Mesajul pe care l-au desprins cei 2 specialiști de la Wharton School aflați în spatele articolului HBR se referă la modul în care organizațiile trebuie să abordeze schimbările, odată ce au reușit să coopteze toți factorii de decizie în direcția demarării lor.

 

Este necesar un mod decisiv de a acționa, însă integrat într-o strategie bine gândită

Pentru a evita efectele negative ale schimbărilor impuse în mediul de afaceri ca efect al noilor formule dominante, organizațiile au nevoie să își calculeze momentul precis în care este nevoie să intensifice acțiunile lor pe linia schimbării interne.

Cum vechile modele sunt în curs de dezintegrare/înlocuire, cele noi nu pot fi întârziate sau aplicate timid ori pe jumătate, deoarece operațiunile unei companii nu așteaptă după un ritm lent de adoptare.

Articolul HBR își propune să răspundă unor neclarități legate de o anumită fază din procesul de adoptare a schimbărilor radical în organizațiile moderne.

„Ce se întâmplă dacă o inovație reprezintă o amenințare și încă nu puteți determina dacă ea are un adevărat potențial transformator? Care sunt costurile și beneficiile auto-perturbării în acel moment incert?”

Aceste chestiuni sunt mai puțin studiate. Aproape toate studiile disponibile pe tema auto-perturbării (self-disruption), se concentrează pe cât de bine răspund cei ce au adoptat inovația, după ce au permis noilor modele sa preia controlul.

Există materiale care se concentrează asupra modului în care operatorii se confruntă cu rapida cădere în desuetudine a capacităților lor vechi, sau cu rezistența internă la schimbările inevitabile. Pe cât de valoroase sunt aceste informații, ele nu fac lumină în problema modului în care se răspunde la inovațiile potențial amenințătoare, care încă nu au generat un nou model dominant de afaceri.
 
Pentru a lectura articolul HBR în întregime (engleză), îl puteți accesa aici.

 

Modele noi în sine și modele noi în industrie sau la nivelul anumitor categorii de companii

Acele modele încă nevalidate, și pe cale de consecință cu un grad mare de nesiguranță, pot fi inedite ele în sine, sau pur și simplu încă netestate la nivelul unei anumite dimensiuni ale companiilor sau al unei anumite industrii.
Spre exemplu, un IMM se poate confrunta cu întrebările ridicate în articolul HBR în relație cu schimbări perturbatoare la nivel intern, noi pentru industria din care face parte sau pentru o companie de aceste dimensiuni, chiar dacă schimbări similare au fost lansate cu succes la nivelul unor organizații mai mari.

Din astfel de motive, adoptarea unor sisteme digitale concepute special pentru IMM-uri aduce o garanție în plus în ce privește gestionarea schimbărilor perturbatoare și depășirea unor etape potențial critice.
 
Suntem aici pentru a vă oferi consiliere legat de modul în care adoptarea SAP Business One poate afecta organizația dvs., de așteptările de parcurs și de orice alte nelămuriri sau posibile întrebări aveți – contactați-ne!